DIREKTNA DEMOKRATIJA KAO NEPOSREDNA VLADAVINA GRAĐANA! STVARNA I SUŠTINSKA PROMENA SISTEMA A NE KOZMETIČKA

NAMA NE TREBAJU KORUMPIRANI LOPOVI U OBLIKU POLITIČARA KOJI MISLE SAMO NA SVOJE DUPE! NIŠTA ONI NISU PAMETNIJI I SPOSOBNIJI OD BILO KOGA OD NAS! NAPROTIV!

NAMA SMO DOVOLJNI – MI SAMI

 
Velkovski-Duško

 

Piše i predlaže novo ustrojstvo države i prava: Duško Velkovski

 

 

DIREKTNA DEMOKRATIJA KAO NEPOSREDNA VLADAVINA GRAĐANA! 

STVARNA I SUŠTINSKA PROMENA SISTEMA A NE KOZMETIČKA

GRAĐANI SU NOSIOCI SUVERENOSTI

ZAŠTO BI SVOJE PRAVO PRENOSILI NA DRUGE KOJI NE RADE U NJIHOVOM INTERESU

DIREKTNA A NE PREDSTAVNIČKA DEMOKRATIJA!

 
Neposredna demokratija je integralna primena ideje demokratije kao neposredne vladavine naroda. Ona postoji kad se pripadnici jedne političke zajednice okupljaju na javnom mestu ili na jednom prostoru i odlučuju o javnim poslovima. Najraniji oblici neposredne demokratije pojavili su se u V i IV veku pre naše ere. Bile su to skupštine svih slobodnih građana u Atini (eklezije) na kojima su bile donošene državne odluke. Svi slobodni građani bili su, dakle, država, pa nije bilo potrebe za formiranjem posebnih državnih organa. Žorž Birdo navodi kako je ovakav “idilični postupak donošenja državnih odluka istorijski kuriozitet”.
 
Međutim razvojem informacionih i telekomunikacionih tehnologija neposredna demokratija više nije sa stanovišta savremenih država domen utopije (kao što je to pominjao C. Leclercq). Razlog tome je jednostavan. Danas je moguće sabrati sve građane u državi koji imaju zrelost za vršenje javnih poslova na jednom mestu koristeči savremeni tehničko-tehnološki razvoj i gore pomenute resurse.
 
Zbog toga primena neposredne demokratije sada dolazi u obzir ne samo u malim teritorijalnim jedinicama, kakve su jedinice lokalne samouprave već i daleko šire na nivou cele administrativne jedinice tj jedne države.
 
I pre ovoga princip neposredne tj direktne demokratije implementiran je uspešno u Švajcarskoj u nekoliko kantona (Glaris, Unterwalden, Appenzell). U njima kao najviši kantonalni organ postoji Landsgemeinde, tj. skup svih punoletnih građana kantona na kojima se jedanput godišnje usvajaju kantonalni zakoni, biraju kantonalni funkcioneri i poslanici Savezne skupštine.
 
Neposredna demokratija je kao sistem donošenja državnih odluka zamenjena predstavničkom demokratijom. U njoj građani ne odlučuju neposredno na svom skupu, ali zato neposredno biraju one koji će u njihovo ime odlučivati. Na žalost kod nas se egzaktno pokazalo da se najčešće ako ne i uvek “izaberu” oni najgori u društvu. totalni idioti, lako potkupljive labilne ličnosti bez osnovnih ljudskih vrednosti, bez skrupula i morala a koji u naše ime donose odluke na našu štetu ali u korist sopstvenu, korist raznih lobija, mističnih i tajnih udruženja, mega korporacija, bankarskog, farmaceutskog sektora i mafije, trgovaca oružjem, trgovaca narkotika i skoro obavezno u korist stranih agentura, stranih vlada, stranih država. To nije opravdano niti normalno sa stanovišta nosioca suverenosti to jest prenosa njegovog prava na nekog ko treba da zastupa njegove interese. 
 
Iz tih razloga predstavnička demokratija kritikovana je sa stanovišta teorije društvenog ugovora i narodne suverenosti kao oblik otuđivanja suverenosti od svog autentičnog nosioca.
Pod uticajem tih kritika, a u skladu sa shvatanjem narodne suverenosti, prema kojem je suverenost neotuđiva od naroda kao svog nosioca, primenjeno je nekoliko načina ne bi li se ublažio čisti predstavnički sistem vlasti, među kojima su najpoznatiji:
 
– imperativni mandat,
– opoziv,
– kratko trajanje mandata i sl.
 
Vremenom su nastajali i posebni oblici neposrednog učešća građana u vršenju vlasti, putem kojih je predstavnička demokratija pretvarana u poluneposrednu demokratiju.
Pogledati: Ratko Marković, Ustavno Pravo i Političke Institucije, IPD Justinijan, Beograd, 2006, str. 259-269.
 

Šta je to u stvari poluneposredna demokratija?

Poluneposredna demokratija je kombinacija predstavničke i čiste demokratije. 
U njoj postoje predstavnički organi, parlament i drugi, ali o najvažnijim javnim pitanjima, posebno u oblasti zakonodavstva, narod rezerviše za sebe donošenje odluke bez učešća predstavnika naroda ili u kombinaciji s ovim. Pri tom nije pravna priroda pitanja o kojima odluku donosi neposredno narod razlog takvog oblika odlučivanja, nego je razlog takvog odlučivanja praktična važnost tih pitanja i želja naroda da se njima neposredno bavi (J. Lafferière).
 
Postoji više oblika neposrednog odlučivanja građana u okviru predstavničke demokratije.
 
Takvi oblici su:
 
– narodna inicijativa,
– referendum,
narodni veto, i
– plebiscit.
 
Ali, ako se oblici neposrednog učešća naroda u vršenju vlasti, prema sadržini radnje kojom se to učešće manifestuje, podele na one u kojima narod predlaže donošenje određenih akata i na one u kojima donosi određene akte, onda se svi nabrojani oblici neposrednog učešća naroda svode na narodnu inicijativu i referendum.
 

OBA OVA INSTITUTA SU USTANOVE NEPOSREDNOG NARODNOG ZAKONODAVSTVA

(prvi deo)

Duško Velkovski

POGLEDATI U NASTAVKU RADIJSKU EMISIJU ZA VIŠE DETALJA I SAMU IMPLEMENTACIJU DIREKTNE, NEPOSREDNE ILI PARTICIPATIVNE VLADAVINE GRAĐANA

Želite život dostojan čoveka?
Svi ljudi da imaju krov nad glavom, vrhunsko obrazovanje, školstvo, zdravstvo?
Socijalna zaštita ugroženih kategorija građana?
Država kao javni servis svim svojim građanima?
Nulta stopa korupcije?
Potpuna i totalna sloboda?

Da li je to moguće?

Moguće je

Rešenja – Postoje!

Poslušajte ih u priloženoj Radijskoj Emisiji:

 

RADIJSKE EMISIJE
na temu: ‘Direktna Demokratija’

gosti:
Petar Stanić
Duško Velkovski
Dušan Jovanović – Gorbaev
specijalan gost:
Miodrag Veselinović

emisije uređuju:
Miloš Radovanović
Siniša Vukosavljević – Corto

 

 

 

 

 

O Nama – Global Media

Verujemo u suštinske promene kroz novi način razmišljanja van boksa. Cilj nam je da promenimo dosadašnji šablonski poredak stvari baveći se onim temama koje su skrivene daleko od očiju najšire javnosti. Tu smo da ohrabrimo i inspirišemo jedni druge za preduzimanje akcija sa ciljem obezbeđivanja života dostojnog svakom stanovniku Planete i stvaranju svetlije budućnosti za sve nas zajedno.

Šta to znači?

To znači živeti održivo. To znači održavanje zdravog načina života. Stvaranje suštinski boljih odnosa među nama. I to znači oblikovanje boljeg, pravednijeg i humanijeg sveta svih nas zajedno. Težimo pravednoj ravnoteži u svetu koji delimo što znači preispitivanje svih aspekata života. Pokrivamo alternativne vesti, zdravlje, nauku i pristupačnu ali ne i novokomponovanu duhovnost i razvoj svesti.

Podizanje nivoa svesti i svesnosti – primarni cilj

Kao nezavisni samonikli portal sa početkom stvaranja krajem 2015. godine postajemo jedan od popularnijih alternativnih medija sa video produkcijom ali i zajednica koja pruža priliku čitaocima da preoblikuju svoj svakodnevni način razmišljanja i pogled na sebe i svet. Naš sadržaj je u rasponu od dugometražnih članaka preko video sadržaja pa sve do događaja uživo od kojih svi imaju jedan zajednički cilj: da podignu svest o tome kako naš svet funkcioniše kao i da ohrabri svesnu i suštinsku promenu.

We Are Creators and When We Come Together We Have the Power to Create the Future Whatever We Want

Svi naši sadržaji donose suštinsku i sadržajnu dinamiku kao zajednica pisaca, film mejkera, urednika, naučnika, dizajnera i drugih fenomenalnih kreativnih umova.

Da biste kontaktirali Global Media za medijske nastupe i promocije koristite našu kontakt formu na polje kontakt menija.

 

OGLASI SE

Da biste se oglasili na našem portalu posetite stranicu Oglašavanje na našem sajtu.

 

PROBUDI SE … (sa prevodom – CC)

Besplatni dokumentarci sa prevodom koje svako mora da pogleda!

 

Preporučeno:

 

 

Preporučeno:

Samo tri stvari se ne mogu dugo skrivati … Sunce, Mesec i ISTINA!

Global Media Planet INFOPodržite rad našeg portala. To možete učiniti OVDE: PayPal-Me 

(već od 1 €, bilo koja valuta, automatska konverzija, dinari, kune, KM, sve moguće svetske valute, samo jedan klik, sami upišite iznos – bilo kojim iznosom pomažete rad portala koji je namenjen vama, sve uplate biće javno prikazane osim ako Vi to ne želite, zbirno će biti prikazane svakako za svaki mesec kao i pregled troškova rada portala)

Budite sa nama jer smo mi tu zbog vas

Vaš Global Media Planet INFO

Hvala! 

DMCA.com Protection Status

Podelite ovaj članak sa drugima!

Komentari

komentari

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*