DRŽAVO STIDI SE! DECA PADAJU U NESVEST OD GLADI!


DRŽAVO STIDI SE! DECA PADAJU U NESVEST OD GLADI!

SRBIJO PLAČI: PRIČA O DVE SESTRE KOJA POTRESA SRBIJU! “Mogu ja da ne jedem, pomozite sestri”

Maja Paunović, koja radi u kragujevačkoj Hitnoj pomoći, nije mogla da zaustavi suze nakon poziva iz jedne osnovne škole. Iako se zaposleni u Hitnoj pomoći svakodnevno susreću sa teškim scenama, na ono što ih je dočekalo u školi niko nije bilo spreman

Maja je na svom profilu na Fejsbuku opisala šta se dogodilo nakon što su dobili poziv da je devojčica pala u nesvest na času fizičkog. Njen post prenosimo u celosti.

“Ne pišem o poslu jer radeći u urgentnoj službi svega ima osim lepih stvari, tačnije ima ponekad, ali sve manje i ređe. Dnevna smena, prvi teren – onesvešćena devojčica od 14 godina u Osnovnoj školi na času fizičkog. Rotacija, vožnja na crveno, obilaženje auta… stižemo za 4,5 minuta na lice mesta.

Utrčavamo sa svom opremom, vidimo bledu mršavicu koja stidljivo sedi na stolici i gricka makovnjaču. Bude nam drago, bio je u pitanju kolaps, dobro da nije nešto gore. Proverimo sve vitalne parametre, bolje je. Pitamo je za doručak, kaže da nije doručkovala, objašnjavamo da mora, naročito kada ima prvi čas fizičko ….i onda kreće priča, koja ubija i dovodi do pitanja: kada smo stigli do ponora ?!

Devojčici majka ima multiple sklerozu, bila je učiteljica, sada je polupokretna, na stalnim terapijama i ne može da radi. Ima sestru od 12 godina. Otac ih je ostavio kada se majka razbolela i one su prepuštene same sebi. Usred zime u školi su bez jakne i u letnjoj garderobi. Deca iz razreda skupljaju novac da im kupe doručak, garderobu, ali one nikad ne kukaju, nikad ne kažu da im je hladno, da su žedne, gladne. Sretne su što imaju majku i smatraju da treba da trpe i žive tako.

Pozivamo njenu mlađu sestru da bude uz nju posto se uplašila, da ima nekog pored, sebi bliskog. Ulazi devojčica od 12 godina na vrata, spušta se na kolena i počne da je ljubi i grli sva uplakana, ponavljajući “biće ti bolje, ne plaši se”. 

“Neka, mogu ja da ne jedem”

Plaču obe, okrećem glavu na stranu, jer shvatam da mi idu suze, plačem, gledam da me ne vide, sramota je zarad posla koji radim, priberem se, osmehnem. Pitamo sestru da li je jela, a ona kaže: ‘Neka, dobro je meni, nema veze, mogu ja da ne jedem, pomozite sestri’. Ugrizem se za usnu da mi ne krenu suze opet.

Socijalna služba, sve ustanove, nisu našle za shodno da ovoj porodici pomognu. Pitam se za šta su ova deca kriva: za bolest majke, za nesavesnog oca ili za državu koja je neuređena toliko da za ovakve porodice niko ne haje?!

Da li možemo ovako raditi sa decom, kao da ih imamo za bacanje, kakva će ta deca biti kad porastu?

Vozimo sestru do bolnice da bude neki dan na pedijatriji, mlađa je ispraća u suzama, a meni ostaje teret u grudima. Nema dalje, ovo je zlo. Koliko ovakvih porodica ima u Srbiji, koliko bolesnih majki i očeva, koliko gladne dece, a koliko tajkuna, političara koji uživaju u blagostanju baš uzimajući od ovakvih porodica?!”, pita Maja Paunović.


Maja-Paunovic-Hitna-Pomoc

Koliko je ovakvih priča u Srbiji? 

Koji je razlog da se ne pomaže socijalno ugroženim slojevima stanovništva? Novac? Da nema novca ne bi funkcioneri, bili oni lokalni ili republički, uživali luksuz kakav ne mogu sebi priuštiti ni mnogo razvijenije zemlje. Šta je onda razlog? Ljudi nisu krivi zbog situacije u kojoj se nalaze. Nisu oni u istu doveli sami sebe. Doveli su ih faraoni na vlasti od opštinskog do republičkog nivoa. Ovo je sistemski problem koji je država dužna da reši. A neće. Postoje li sankcije za nesavesne političare i funkcionere? Koje su? Dokle ćemo gledati gladnu decu Srbije zbog bahatosti i nedostatka empatije lokalnih i republičkh moćnika? Koje su granice ljudske izdržljivosti? Vrlo surovo i vrlo bezobrazno: ministar čiji je ovo resor preko noći dolazi do vile vrednosti preko 5 miliona evra. Koliko bi dece moglo biti zbrinuto za taj iznos… Ljudskost, empatija šta to beše?

Glad-Srbija-2015-01

crying-eyes

Kategorija: AKTUELNO 

 

Global Media Planet INFO

SAMO TRI STVARI SE NE MOGU DUGO SKRIVATI: SUNCE, MESEC I ISTINA!

Global Media

Ukoliko ste u mogućnosti da podržite dalji rad našeg portala to možete učiniti OVDE 

Tako bi nam pomogli da nastavimo dalji rad, da vam možemo i nadalje ponuditi kvalitetan sadržaj, proizvode i usluge koje nikada nećete videti u mainstream medijima. Bilo koja donacija koju bi dobili koristila bi se isključivo za dalji razvoj portala Global Media Planet INFO, održavanje portala, plaćanje hostinga, domene i ostale troškove kako bi i dalje vi mogli biti sa nama a mi tu za vas. 

Vaš Global Media Planet INFO tim

Hvala!       

DMCA.com Protection Status


Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*